The Apartment – Maurice Bogaert – 17 februari t/m 13 april 2013

328131_10150646173096754_2140639886_o (Custom)

The Apartment. Installatiefoto: Christian van der Kooy

BNG Workspace Projectprijs 2011: The Apartment
The Apartment is een reconstructie van de belangrijkste locatie in Repulsion, de klassieker van Roman Polanski uit 1965. In deze psychologische thriller woont de jonge Carole, gespeeld door Catherine Deneuve, samen met haar zus in Londen tijdens de swinging sixties. Als Carole’s zus op vakantie gaat, raakt de labiele Carole het contact met de werkelijkheid kwijt. Ze sluit zich op in het appartement en valt ten prooi aan hallucinaties. Het appartement speelt hierin een centrale rol en is bijna te zien als een karakter in de film.
Maurice Bogaert heeft het appartement nagebouwd als een filmset waarin je een remake van de film zou kunnen maken, en dan wel zo dat de film in één enkel shot geschoten zou kunnen worden. Voor ieder shot is er dus een nieuwe, volgende ruimte gebouwd, precies zó als de camera in de film laat zien. Een deur in close-up is dus veel groter nagebouwd dan in werkelijkheid en een shot van boven resulteert in een ruimte die op z’n kant is gebouwd. De bezoeker loopt door de opeenvolgende ruimtes en neemt de rol van de camera over. De film ontstaat zo in je hoofd.

Met The Apartement won Maurice Bogaert de BNG Workspace Projectprijs 2011, de jaarlijkse projectprijsvraag van Filmhuis Den Haag waarmee de grenzen van film worden verkend. BNG Workspace wordt ondersteund door Cultuurfonds BNG, Fonds 1818 en Filmhuis Den
Haag. De tentoonstelling wordt verder mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag en Gemeente Den Haag.

413944_10150646109816754_990460559_o (Custom)

The Apartment. Installatiefoto: Christian van der Kooy

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester