Site specific installatie / Krijn de Koning

Installie Krijn de Koning ©2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Site Specific installatie Krijn de Koning

Datum tentoonstelling/project: 7 september 2013 – 30 November 2013

Speciaal voor Platform57 maakt Krijn de Koning een installatie die het terras van Zuid57 in zijn bezit neemt. Ook hier neemt hij het bestaande gebruik van het gebouw als uitgangspunt.

Door het terras op te delen met muren moet je als bezoeker kiezen of je in het zicht gaat zitten of je juist afzondert in een van de kamers die ontstaat. De doorkijkjes bieden mogelijkheid om andere bezoekers van het terras te zien, terwijl de muren zorgen voor een afscheiding. Je zou de installatie kunnen zien als een gebouw zonder dak, een soort ruïne van het huis dat er eerder stond. Tegelijkertijd is het een prachtig afgewerkt geheel, een perfecte sculptuur, waar geen rafelrandje aanzit.

Medewerkers Platform57 
Johan Nieuwenhuize curator, coördinatie
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras curator, programma, educatie
Sandra Scholtes educatie
Marije de Graaf marketing, publiciteit
Robin van Emden web en app

Filmavonden
21 november 2013: Filmavond en kunstenaarsgesprek met Krijn de Koning.
Film: Arabian Nights van Pier Paolo Pasolini.

Aantallen bezoekers: 900 bezoekers

Sponsoren/partners: Gemeente Den Haag, Stroom Den Haag, Filmhuis Den Haag, Vestia, Theater Dakota, Bouwfonds Cultuurfonds

Verdieping
Het werk van de bekende Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963) bestaat uit grote gekleurde houten structuren. Deze installaties ontwerpt hij speciaal voor de ruimte waarin ze geplaatst zijn. Deze abstracte gebouwen dwingen de gebruikers van de ruimte om op een andere manier om te gaan met hun omgeving.

Het gebruik van gebouwen en openbare ruimtes is een belangrijk uitgangspunt voor zijn indrukwekkende installaties. Hij analyseert verkeersstromen in en het gebruik van de ruimte en doet een ingreep waardoor de bestaande manier van doen wordt verstoord. De aandacht van de gebruikers van de ruimte wordt hierdoor op een heel andere manier opgeeïst.

Kleur speelt een grote rol in de installaties. De kleuren die hij gebruikt zijn heftig en contrastrijk. Krijn de Koning noemt kleur een ongelooflijk sterk fenomeen en zegt dat kleur de werkelijkheid beïnvloedt. Hij zet kleur in zijn werk in om die werkelijkheid op een andere manier te laten zien. Krijn de Koning biedt ons op deze manier een heel ander en nieuw perspectief op onze omgeving.

Speciaal voor Platform57 maakt Krijn de Koning een installatie die het terras van Zuid57 in zijn bezit neemt. Ook hier neemt hij het bestaande gebruik van het gebouw als uitgangspunt. Door het terras op te delen met muren moet je als bezoeker kiezen of je in het zicht gaat zitten of je juist afzondert in een van de kamers die ontstaat. De doorkijkjes bieden mogelijkheid om andere bezoekers van het terras te zien, terwijl de muren zorgen voor een afscheiding. Je zou de installatie kunnen zien als een gebouw zonder dak, een soort ruïne van het huis dat er eerder stond. Tegelijkertijd is het een prachtig afgewerkt geheel, een perfecte sculptuur, waar geen rafelrandje aanzit.

Krijn de Koning studeerde in Amsterdam aan de Ateliers en in Parijs aan het Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques. In 2006 won hij de prestigieuze Sikkens Award. Zijn installaties zijn te zien in musea in binnen- en buitenland. Krijn de Koning woont en werkt in Amsterdam.

IMG_4589©2013 Foto Johan NieuwenhuizeIMG_3126©2013 Foto Johan Nieuwenhuize (3)

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester