Kijk, een mens! / Lidewij Kalfsterman

_MG_1685©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

„Kijk, een mens“  Lidewij Kalfsterman

Datum tentoonstelling: 29 oktober 2014 – 24 november 2014

Het werk „Kijk, een mens“ door Lidewij Kalfsterman gaat over menselijk gedrag in de openbare ruimte.  Ze kijkt hoe mensen zich bewegen en met elkaar communiceren. Door haar ervaring als dierverzorgster in de Amsterdamse dierentuin Artis leerde ze aandachtig te kijken naar lichaamstaal om zo het welzijn van dieren in de gaten te kunnen houden.

In haar werk zoekt ze naar overeenkomsten tussen mens en dier. Op die manier probeert ze het gedrag van haar medemens te begrijpen.

Kijk, een mens! bestaat uit korte video’s van gedrag van mensen in de publieke ruimte. In deze video’s wijst Lidewij op humoristische wijze aan wat zij bijzonder en interessant vindt.

Lidewij Kalfsterman liep stage bij het bekende fotografenduo WassinkLundgren en studeerde dit jaar af aan de afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten, Den Haag.

lidewijkalfsterman.nl 

 

Medewerkers Platform57
Berit Piepgras, randprogramma
Sandra Scholtes, productie
+ 1 vrijwilliger

Aantallen bezoekers: 800

Sponsoren/partners: Vestia, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst

 

Verdieping
De aanleiding voor het randprogramma is de uitvoering van het project Escamp Inside Out.

Door middel van het organiseren van een randprogrammering wordt het project Escamp Inside Out in een groter perpectief geplaatst, wat letterlijk buiten de wijk Escamp zelf gaat.

De randprogrammering zorgt voor het betrekken van experts van zowel het architectenvak, als andere disciplines, die bij gebiedsontwikkelings- en transformatietrajecten nodig zijn, zoals sociologen, antropologen, economen en stedenbouwers.

Het project Escamp Inside Out wordt tijdens het gesprek, de filmavonden en de tentoonstelling van de randprogrammering als case study en als “Living lab” bestudeerd. Dit dient als aanleiding om een breder debat aan te zwengelen over hedendaagse ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening.

De randprogrammering legt verbindingen tussen kunst, participatieve processen, architectuur en stedenbouw. Het programma is een bijdrage aan het discours zowel binnen het architectenvak als erbuiten op de waarde(vermeerdering) en identiteit van (wederopbouw-)wijken in Nederland met als voorbeeld participatieve kunstprojecten als aanjager hiervoor. Om een vernieuwend en genuanceerd beeld te kunnen scheppen, kiezen we voor de programmering een sector-overschrijdende en multidisciplinaire aanpak.

Door de processen van participatieve kunst te bespreken en de waarde ervan inzichtelijk te maken, denken we met bijvoorbeeld het publieke gesprek achter strategische inzichten te kunnen komen en waardevolle kennis op te kunnen doen. Door deze kennis te delen denken we voorbeeldstellend te kunnen zijn voor andere soortgelijke instellingen.

Escamp Inside Out
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

Doet hij ook mee ©2014 Lidewij Kalfsterman _MG_1682©2014 Studio Johan Nieuwenhuize _MG_1687©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester