Escamp Inside Out Group Action Fietspad

_MG_8967

Escamp Inside Out Group Action Fietspad JR 

Datum tentoonstelling:
31 juli – 20 september 2014
Opening 13 september 2014 

In de zomer van 2014 is het team van Platform57 op zoek gegaan naar bewoners die zij op de foto zouden kunnen zetten. De bewoners werden direct aangesproken door het team van Platform57. Deze foto’s zijn op de natuurstenen rand langs het fietspad aan de Leyweg geplakt.
Er zijn 145 bewoners gefotografeerd. De foto’s zijn één week te op het fietspad te zien geweest.

Medewerkers Platform57
Johan Nieuwenhuize curator, coördinatie, fotografie
Jennefer Verbeek zakelijke leiding
Berit Piepgras randprogramma, ontwerp
Simone Noordermeer educatie
Sandra Scholtes productie
Robin van Emden web en app
Beleke Bagchus/ Merel Volgers PR
+ 5 vrijwilligers

Filmavonden
6 oktober 2014: „Bird High Up“ (voorfilm), Mårten Nilsson en „The Human Scale“, Andreas Dalsgaard
3 november 2014: „Faces“ door JR
24 november 2014: Korte kunstfilms en gesprekken met werk van Sarah Carlier en Noël Loozen

Debatten
29 oktober 2014: Publiek gesprek: Hoezo toegevoegde waarde?

Sponsoren/partners: Inside Out Project, Integraal Kindcentrum Bamboe, Haagwonen , Dario Fo, De Resolutie, Stahlecker, Mani Bouwmachines, Prins27, Filmhuis Den Haag, Theater Dakota, Fonds 1818, Vestia, Gemeente Den Haag/Stadsdeel Escamp.

Verdieping
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

In de zomer van 2014 is het team van Platform57 op zoek gegaan naar bewoners die zij op de foto zouden kunnen zetten. De bewoners werden direct aangesproken door het team van Platform57. Hierdoor kon het team van Platform57 met 145 bewoners persoonlijk kennismaken. Van de bloemenman tot twee senioren vriendinnen, van een rappende scholier tot de beveiligingsbeambte van het stadsdeelkantoor. De bewoners zijn op de foto gegaan in het Zuiderpark, in winkelcentrum Leyweg, in Stadsdeelkantoor Escamp en in Bibliotheek Wateringseveld.

Deze foto’s wilde Platform57 een plek geven waar veel mensen de foto’s zouden kunnen zien. Er werd gekozen voor de natuurstenen rand langs het fietspad aan de Leyweg. Tijdens het Escampfestival zijn de foto’s samen met de bezoekers van het festival opgeplakt. De mensen die op de foto waren geweest, konden zelfs hun eigen foto opplakken. Het effect van de portretten langs het fietspad was erg bijzonder. Al tijdens het plakken zag je bezoekers langzamer open om de foto’s extra goed te kunnen bekijken. De horizontale ligging maakte wel dat de foto’s eerder beschadigd raakten.

Bekijk in deze film de “making of”

_MG_8990 _MG_8887 _MG_8535

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester