Nimbus Platform57 2012 – Berndnaut Smilde – Op afspraak te bezichtigen

NimbusPlatform-9cmbreed

Nimbus Platform57 2012 ©2012 Berndnaut Smilde
Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Time Magazine “Beste uitvinding van 2012”
In 2012 breekt de Groningse kunstenaar Berndnaut Smilde internationaal door met zijn serie Nimbus. Hiervoor creëert hij wolken in binnenruimtes. Van die vluchtige gebeurtenis maakt hij foto’s, die door het onderwerp, de kleurschakeringen, schaduwen en omgeving de sfeer van Hollandse Meesters benaderen. Aan Smildes internationale bekendheid heeft zijn werk voor Saatchi Gallery in Londen zeker bijgedragen. Door Time Magazine is zijn werk uitgeroepen tot “Best Invention 2012” In december is Berndnaut Smilde exclusief te gast bij Platform57.

Op zondag 16 december om 15.00 uur creëert hij live een wolk. Locatie: Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag. Voor € 5,- ben jij er bij. Graag reserveren via het formulier op de site.
Platform57 Editions brengt een kunsteditie uit van Nimbus, C-print op aluminium 20×25 cm.: € 175,- (oplage 30, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar).

Kunstenaarsgesprek met Berndnaut Smilde vindt plaats op dinsdag 22 januari, 19.00 uur, entree € 3,50  Locatie: Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag.

Theatraal en ontroerend
Time Magazine riep Nimbus uit tot één van de beste uitvindingen van 2012: “Dit is geen Photoshop. De Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde heeft een methode ontwikkeld om een kleine, perfecte witte wolk te creëren in het midden van een ruimte. Dit vereist een nauwkeurige planning: temperatuur, vochtigheidsgraad en licht moeten precies goed zijn. Zodra alles klaar is laat Smilde de wolk verschijnen met behulp van een rookmachine. Het duurt een kort moment, maar het effect is theatraal en ontroerend. Het benadert zowel het surrealisme van Magritte, als de klassieke schoonheid van oude meesters terwijl het ons de vluchtigheid van kunst en natuur doet inzien.”
Voor Platform57 maakt Berndhaut Smilde twee werken die voornamelijk uit lucht en ruimte bestaan. Naast een werk uit zijn Nimbus serie ook Cumulus, waarvoor hij het ultralichte materiaal Aerogel (ook wel frozen smoke genoemd) gebruikt.

Nimbus en Cumulus
Het werk van Berndnaut Smilde bestaat uit installaties, sculpturen en foto’s. Een architectonische omgeving is meestal uitgangspunt van dit werk. Hij analyseert de ruimte en onderzoekt de mogelijkheden. Hij is geïnteresseerd in begrippen als binnen en buiten, tijdelijkheid, maatvoering, bouwkundige elementen en functie.
De serie Nimbus gaat over een moment van vluchtige aanwezigheid op een specifieke locatie. Je zou de wolk kunnen zien als een teken van onheil of een verdwaald element uit een klassiek schilderij. De wolk bestaat slechts voor een paar seconden en valt dan uit elkaar. Hoewel het fysieke voorkomen voor de kunstenaar belangrijk is, blijft voor de verzamelaar uiteindelijk de foto over.  De serie Cumulus bestaat uit minuscule architectonische sculpturen met een dak of kapje van Aerogel. Deze stof, ook wel ‘frozen smoke’ genoemd, is de meest lichte vaste stof op aarde. Het bestaat voor 99,8 % uit lucht. De relatie tussen Cumulus en Nimbus is dat beiden grotendeels uit lucht en een ruimte bestaan.

Website Time Magazine
http://techland.time.com/2012/11/01/best-inventions-of-the-year-2012/
Saatchi Gallery
http://www.saatchi-gallery.co.uk/artists/artpages/berndnaut_smilde_nimbusII.htm
Website Berndnaut Smilde
http://www.berndnaut.nl/

Het fotowerk Nimbus Platform57 2012 is op afspraak te bezichtigen. Neem contact met ons op: johan@platform57.nl

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester