Harold de Bree – 1 september t/m 21 oktober 2012

Harold de Bree

 

Ruitersstandbeeld Willem II
Op zaterdag 1 september om 16:00 uur opent Platform57 het nieuwe seizoen met het nieuwe werk “Ruiterstandbeeld Willem II” van de Haagse kunstenaar Harold de Bree. Hij maakt dit beeld speciaal voor het plein van Zuid57 in Escamp. Het beeld bestaat uit een kopie van de sokkel van het Ruitersstandbeeld van Willem II, dat naast de Hofvijver en het Binnenhof in Den Haag staat.
Het beeld op de sokkel ontbreekt echter. Heeft een woedende menigte het er afgetrokken, zoals dat gebeurde met vele standbeelden van gevallen leiders, van Gaddafi tot Lenin. Hoe staat het er met onze maatschappij eigenlijk voor? Wat valt er in Nederland na de verkiezingen te verwachten? Het werk van Harold de Bree confronteert de toeschouwer met dit soort vragen.

Onderzeeër in vijver Gemeentemuseum
Harold de Bree heeft een voorkeur voor militaire objecten en onderwerpen. Hij maakte installaties van wapens, bunkers, bruggen, onderzeeërs, soms op schaal, maar ook vaak op ware grootte. Door de plek waar en de manier waarop hij deze voorwerpen tentoonstelt is het effect surrealistisch en confronterend, maar ook humoristisch of romantisch. Zo plaatste hij TYP XVII, een op ware grootte nagemaakte onderzeeër in de vijver van het Gemeentemuseum, een bunker op het Lange Voorhout en een halve stalen brug die nergens toe leidde tijdens Manifesta7. Het werk zet de toeschouwer op deze manier aan het denken over de meer brute kanten van de samenleving.
Harold de Bree wordt vertegenwoordigd door Galerie West

Opening 1 september 16:00

Impressie van Ruiterstandbeeld Willem II op het plein van Zuid57©2012, Courtesy Harold de Bree en Galerie West

TYP XVII in de vijver van het Gemeentemuseum Den Haag

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester