Agenda Escamp Inside Out

ESCAMP INSIDE OUT PROJECTEN

Escamp in de Leyweg

Tijdens het Escampfestival heeft het team van Platform57 foto’s op de rand tussen het trottoir en het Melis Stokepark op de Leyweg geplakt. Deze foto’s zijn eerder gemaakt, onder andere in het Zuiderpark en in het Stadsdeelkantoor.

Carmen op Zuid57
Een groot aantal mensen uit Escamp maken samen de opera Carmen. Dit project vindt plaats in het kader van temperament in Escamp. Het is een community art project, waarbij alles, van het uitvoeren van de opera, het maken van de kostuums, tot de technische ondersteuning door buurtbewoners wordt uitgevoerd. Platform57 zet het koor van Carmen op de foto. De foto’s worden geplakt op de gevel van Zuid57.
vanaf 14 september zijn de foto’s van Carmen te zien op het gebouw

Ondernemers Zuid57
Op de ramen van Zuid57 is een project met de ondernemers in het pand. Hun gezamenlijkheid komt tot uitdrukking doordat de mensen op de portretten elkaar aan lijken te kijken.
vanaf 14 september zijn de foto’s van Zuid57 te zien op het gebouw

Bamboe
Met ingang van het schooljaar 2014-2015 is basisschool De Krullevaar een brede school geworden onder de naam Bamboe. Platform57 geeft deze leerlingen een aantal lessen rond het thema “identiteit”. Onderdeel van de lessen is, dat de leerlingen zelf foto’s mogen maken voor het Escamp Inside Out project. Ook docenten gaan op de foto en bewoners van het pand. De foto’s worden opgehangen op het oude gebouw van de Krullevaar.
10 t/m 12 oktober plakken we de foto’s op het gebouw
vanaf 15 oktober zijn foto’s te zien op het gebouw

 

FILMPROGRAMMA

maandag 6 oktober
19.15 uur kunstrondleiding
20.00 uur filmprogramma
Bird High Up korte film van Mårten Nilsson / Zweden
The Human Scale van Jan Gehl / Denemarken
Wetenschappers, architecten en stedenbouwkundigen over wat er zou gebeuren als we de werkelijke menselijke behoeftes centraal zouden zetten in onze planning.
http://thehumanscale.dk

maandag 3 november
19.15 uur kunstrondleiding
20.00 uur filmprogramma
Faces (2007) Inside Out Project
De documentaire Faces vertelt het inspirerende verhaal van de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007 de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. JR voorzag samen met zijn vriend Marco de omstreden Veiligheidsmuur in Israël van enorm grote portretten van Israëli en Palestijnen met hetzelfde beroep. Van de eerste fotoshoots in Palestina en Israël tot aan de activistische wildplakacties in plaatsen als Bethlehem, Tel Aviv, Hebron en Ramallah: de camera was overal bij aanwezig en volgde de gedreven fotograaf JR op de voet en legde op geestdriftige wijze de verschillende reacties vast. Faces was eerder op het IDFA te zien.
http://www.cinemadelicatessen.nl/films-66-faces.html


maandag 24 november
20.00 uur filmprogramma
Avond met performance en korte films van o.a. kunstenaars Lidewij Kalfsterman en Noël Loozen.
http://lidewijkalfsterman.nl
http://www.noelloozen.com

 

PUBLIEK GESPREK

Platform57 gaat in gesprek met o.a. Liesbeth Huybrechts, onderzoeker KU Leuven.
Het vakinhoudelijke gesprek gaat over de openbare ruimte, haar identiteit en waardecreatie. Het gesprek biedt reflectie op en inzicht in het hoofdprogramma en de al dan niet toegevoegde waarde ervan voor het stadsdeel Escamp. Middels het gesprek wordt de potentie van open source kunstprojecten in de openbare ruimte onderzocht.
Vragen, die aan bod komen zijn o.a. Is participatieve kunst een middel om een wijk te kunnen “liften” en kwalitatief op te waarderen?  Wat zijn de criteria om een dergelijk project succesvol te maken? In de meest optimale setting, wanneer zet „bottom-up“ in en schakelt „top-down“ uit? 
Woensdag 29 oktober om 20-22 uur
in Zuid57 in Den Haag
TENTOONSTELLING

Kunstenares Lidewij Kalfsterman laat recent werk zien met toevoegingen gemaakt in Escamp.
Video installatie en performances.

Lidewij Kalfsterman (1988) observeert mensen in de publieke ruimte. Ze kijkt graag naar hoe mensen zich bewegen en hoe ze met elkaar communiceren. Door haar ervaring in het werken met dieren leerde ze goed te kijken naar lichaamstaal om zo het welzijn van de dieren te kunnen controleren. Op een soortgelijke aandachtige manier kijkt ze ook naar haar eigen soortgenoten.
Het project Kijk, een mens! bestaat uit korte video’s van sociaal gedrag van mensen in de publieke ruimte. In de video’s wijst Lidewij aan, of legt ze uit wat ze bijzonder en interessant vindt. Door haar publiek bewuster naar hun soortgenoten te laten kijken hoopt ze meer begrip en bewondering te creëren voor onze eigen soort.
Kijk, een mens! is onderdeel van haar afstudeerproject in fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
http://lidewijkalfsterman.nl

Oktober-november in Zuid57
Openingsdatum n.t.b.

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester