Filmavond „Faces“ door JR
Filmavond „Faces“ JR
Datum: 3 november 2014
De documentaire Faces vertelt het inspirerende verhaal van de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007 de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. JR voorzag samen met zijn vriend Marco de omstreden Veiligheidsmuur in Israël van enorm grote portretten van Israëli en Palestijnen met hetzelfde beroep. Van de eerste fotoshoots in Palestina en Israël tot aan de activistische wildplakacties in plaatsen als Bethlehem, Tel Aviv, Hebron en Ramallah: de camera was overal bij aanwezig en volgde de gedreven fotograaf JR op de voet en legde op geestdriftige wijze de verschillende reacties vast. Faces was eerder op het IDFA te zien.
Medewerkers Platform57
Berit Piepgras, randprogramma
Sandra Scholtes, productie
+ 1 vrijwilliger
Aantallen bezoekers: 5
Sponsoren/partners: Inside Out Project, Filmhuis Den Haag, Theater Dakota
Verdieping
De filmavonden werden gehouden met voorafgaande kunstrondleidingen langs o.a. werk van Escamp Inside Out.
Om verschillende invalshoeken van het Escamp Inside Out project uit te diepen, organiseerde Platform57 i.s.m. Filmhuis Den Haag en Theater Dakota drie filmavonden. Hierin werd ingegaan op de vraag “Hoe maken wij de stad?”.
De aanleiding voor het randprogramma is de uitvoering van het project Escamp Inside Out. Door middel van het organiseren van een randprogrammering wordt het project Escamp Inside Out in een groter perpectief geplaatst, wat letterlijk buiten de wijk Escamp zelf gaat.
De randprogrammering zorgt voor het betrekken van experts van zowel het architectenvak, als andere disciplines, die bij gebiedsontwikkelings- en transformatietrajecten nodig zijn, zoals sociologen, antropologen, economen en stedenbouwers.
Het project Escamp Inside Out wordt tijdens het gesprek, de filmavonden en de tentoonstelling van de randprogrammering als case study en als “Living lab” bestudeerd. Dit dient als aanleiding om een breder debat aan te zwengelen over hedendaagse ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening.
De randprogrammering legt verbindingen tussen kunst, participatieve processen, architectuur en stedenbouw. Het programma is een bijdrage aan het discours zowel binnen het architectenvak als erbuiten op de waarde(vermeerdering) en identiteit van (wederopbouw-)wijken in Nederland met als voorbeeld participatieve kunstprojecten als aanjager hiervoor. Om een vernieuwend en genuanceerd beeld te kunnen scheppen, kiezen we voor de programmering een sector-overschrijdende en multidisciplinaire aanpak.
Door de processen van participatieve kunst te bespreken en de waarde ervan inzichtelijk te maken, denken we met bijvoorbeeld het publieke gesprek achter strategische inzichten te kunnen komen en waardevolle kennis op te kunnen doen. Door deze kennis te delen denken we voorbeeldstellend te kunnen zijn voor andere soortgelijke instellingen.