Nimbus / Berndnaut Smilde

NimbusPlatform-9cmbreed

Nimbus Berndnaut Smilde

Datum tentoonstelling: 16 december 2012 – 22 januari 2013

In 2012 breekt de Groningse kunstenaar Berndnaut Smilde internationaal door met zijn serie Nimbus. Hiervoor creëert hij wolken in binnenruimtes. Van die vluchtige gebeurtenis maakt hij foto’s, die door het onderwerp, de kleurschakeringen, schaduwen en omgeving de sfeer van Hollandse Meesters benaderen.

In december 2012 is Berndnaut Smilde exclusief te gast bij Platform57. Met Nimbus Platform57 reageert hij op de gymzaal van Zuid57 en met Cumulus Zuidlarenstraat 57 op een oud klaslokaal in het relatief nieuwe gebouw, ontworpen door architect Sjoerd Schamhart in 1957. De verschijning van de wolk heeft een andere vorm dan in eerdere werken. Dit nieuwe werk toont eerder een complete weerssituatie dan een wolk.

Medewerkers Platform57:
Johan Nieuwenhuize, curator, coördinatie
Beleke Bagchus, organisatie, promotie
Berit Piepgras, programma, educatie
Sandra Scholtes educatie
Hester van Kranendonk programma, fondsenwerving
Robin van Emden web en app

Kunstenaarsgesprekken
16 december 2012: Publieksevenement
22 januari 2013: Kunstenaarsgesprek met Berndnaut Smilde

Educatietrajecten:
19 december 2012: Scholengroep Zuidwest rondleiding en kunstenaarsgesprekken.

Beurzen
10 februari 2013: Re: Rotterdam – Kunstbeurs.
Groepstentoonstelling met werk van Berndnaut Smilde, Alette Wttewaall, Thijs Ebbe Fokkens en Ibrahim R. Ineke, een installatie van Valerie van Leersum en twee site specific werken van Harold de Bree en Niels Post.

Aantallen bezoekers: 950 bezoekers (200 tijdens het publieksevenement)

Sponsoren/partners: Gemeente Den Haag, Stroom Den Haag, Fonds 1818, Vestia, Theater Dakota, Koorenhuis, Hemubo, Bouwmaat Zichtenburg

Verdieping
Nimbus en Cumulus
Het werk van Berndnaut Smilde bestaat uit installaties, sculpturen en foto’s. Een architectonische omgeving is meestal uitgangspunt van dit werk. De ruimtes waarop hij reageert zijn vaak ruimtes die dienen als presentatieruimtes voor beeldende kunst, maar die vroeger een andere functie hebben gehad. Hij analyseert de ruimte en onderzoekt de mogelijkheden. Hij is geïnteresseerd in begrippen als binnen en buiten, tijdelijkheid, maatvoering, bouwkundige elementen en functie.

De serie Nimbus gaat over een moment van vluchtige aanwezigheid op een specifieke locatie. Hiervoor creëert Berndnaut Smilde wolken in binnenruimtes. Van die vluchtige gebeurtenis maakt hij foto’s, die door het onderwerp, de kleurschakeringen, schaduwen en omgeving de sfeer van Hollandse Meesters hebben.

Je zou de wolk kunnen zien als een teken van onheil of een verdwaald element uit een klassiek schilderij. De wolk bestaat slechts voor een paar seconden en valt dan uit elkaar. Hoewel het fysieke voorkomen voor de kunstenaar belangrijk is, blijft voor de verzamelaar uiteindelijk de foto over.
De serie Cumulus bestaat uit minuscule architectonische sculpturen, gebaseerd op een bestaande ruimte, met een dak of kapje van Aerogel. Deze stof, ook wel ‘frozen smoke’ genoemd, is de meest lichte vaste stof op aarde. Het bestaat voor 99,8 % uit lucht.

Speciaal voor Platform57 maakte hij twee nieuwe werken. Het werk Nimbus Platform57 heeft een net iets andere benadering dan eerdere werken. Eerder maakte hij werken in klassiekere ruimtes, zoals het badhuis in Istanbul in of een oude kapel in Hoorn. Met Nimbus Platform57 reageert hij nu op de gymzaal van Zuid57 en met Cumulus Zuidlarenstraat 57 op een oud klaslokaal in het relatief nieuwe gebouw, ontworpen door architect Sjoerd Schamhart in 1957. Ook de verschijning van de wolk heeft een andere vorm dan in eerdere werken. Dit nieuwe werk toont eerder een complete weerssituatie dan een wolk.

Beste uitvinding van 2012 volgens Time Magazine
In 2012 breekt de Groningse kunstenaar Berndnaut Smilde internationaal door met zijn serie Nimbus. Aan zijn internationale bekendheid heeft zijn werk voor Gallery Saatchi in Londen zeker bijgedragen.

Door Time Magazine zijn Smildes wolken uitgeroepen als één van de beste uitvindingen van 2012:

“Dit is geen Photoshop. De Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde heeft een methode ontwikkeld om een kleine, perfecte witte wolk te creeren in het midden van een ruimte. Dit vereist een nauwkeurige planning, temperatuur, vochtigheidsgraad en licht moeten precies goed zijn. Zodra alles klaar is laat Smilde de wolk verschijnen met behulp van een rookmachine. Het duurt een kort moment, maar het effect is theatraal en ontroerend. Het benadert zowel het surealisme van Magritte, als de klassieke schoonheid van oude meesters terwijl het ons opmerkzaam maakt van de vluchtigheid van kunst en natuur.”

Screen shot 2013-01-17 at 9.23.33 AM

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester