Alles over Escamp Inside Out

Platform57 doet mee aan wereldwijd kunstproject
De afgelopen maanden zijn alle werkzaamheden bij Platform57 in het kader van het project Escamp Inside Out geweest, het grote open source community art project waarmee kunstenaar JR de wereld heeft veroverd. Platform57 organisede verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal stond. In totaal zijn er zo’n 1000 mensen op de foto gezet.

JR wint TED prijs
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”. En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren.

JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Schets-website-Foto-Studio-Johan-Nieuwenhuize

Schets voor Escamp Inside Out Foto: Studio Johan Nieuwenhuize

Inside Out

Inside Out project in Parijs

Platform57 organiseert Inside Out in Den Haag
Van augustus tot en met november organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor hebben we verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen: zoals de scholieren van de nieuwe brede buurtschool Bamboe, het koor van de opera Carmen, bewoners van het Stadsdeel, bezoekers van de open dag van Dakota en gebruikers van Zuid57. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

De kracht van Escamp
Escamp is met 113.000 inwoners het grootste stadsdeel van Den Haag. Het omvat de naoorlogse wijken: Leyenburg, Rustenburg/Oostbroek, Morgenstond, Bouwlust, Vrederust, Zuiderpark, Moerwijk, Wateringse veld. Ondanks de omvang is Escamp een nogal anoniem deel van Den Haag. De bewoners hebben verschillende culturele achtergronden en komen uit verschillende inkomstengroepen. Escamp Inside Out wil het karakter van Escamp laten zien door de bewoners centraal te stellen.

Iedereen mag meedoen
Het idee van Escamp Inside Out is dat iedereen, die een band met het stadsdeel heeft aan het project kan meedoen. Om specifieke doelgroepen te bereiken werkt Platform57 samen met een aantal ankerpunten in de wijk. Van alle gemaakte foto’s maken we een selectie voor op de gevels. Alle andere foto’s komen op de website en op Instagram. Iedereen kan hier de foto’s downloaden.

Proef Escamp Inside Out in Zuid57

Schetsopstelling Escamp Inside Out in Zuid57

Escamp Inside Out projecten

Making of Escamp Inside Out

Tentoonstelling over het maken van Escamp Inside Out in Opkamer Escamp in het Stadsdeelkantoor. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende momenten waarop wij geïnteresseerden hebben gefotografeerd. Deze fotosessies hebben allen plaatsgevonden in augustus 2014 in Opkamer Escamp.

Escampfestival
Tijdens het Escampfestival plakte het team van Platform57 foto’s op de rand tussen het trottoir en het park op de Leyweg. Deze foto’s zijn eerder gemaakt, onder andere in het Zuiderpark en in het Stadsdeelkantoor.
13 september Escampfestival, fotosessie en plakken van eerder gemaakte foto’s op diverse locaties

Carmen op Zuid57
Een groot aantal mensen uit Escamp maakten samen de opera Carmen. Dit project vond plaats in het kader van temperament in Escamp. Het was een community art project, waarbij alles, van het uitvoeren van de opera, het maken van de kostuums, tot de technische ondersteuning door buurtbewoners werd uitgevoerd. Platform57 zette het koor van Carmen op de foto. De foto’s werden geplakt op de gevel van Zuid57.
vanaf 14 september zijn de foto’s van Zuid57 en Carmen te zien het gebouw

Gebruikers Zuid57
Op de ramen van Zuid57 is een project met de gebruikers van het pand. Hun gezamenlijkheid komt tot uitdrukking doordat de mensen op de portretten elkaar aan lijken te kijken.
Foto’s Zuid57 en Carmen te zien op het gebouw

Bamboe
Met ingang van het schooljaar 2014-2015 is basisschool De Krullevaar een brede school geworden onder de naam Bamboe. Platform57 geeft deze leerlingen een aantal lessen rond het thema “identiteit”. Onderdeel van de lessen is, dat de leerlingen zelf foto’s mogen maken voor het Escamp Inside Out project. Ook docenten gaan op de foto en bewoners van het pand. De foto’s werden opgehangen op het oude gebouw van de Krullevaar.
September lessen en fotosessie voor de leerlingen van Bamboe
11 en 12 oktober plakken foto’s op het gebouw
vanaf 13 oktober, foto’s te zien op het gebouw

Filmprogramma
maandag 6 oktober, 19.15 uur kunstrondleiding, 20.00 uur filmprogramma
Bird High Up korte film van Mårten Nilsson / Zweden
The Human Scale van Jan Gehl / Denemarken
Wetenschappers, architecten en stedenbouwkundigen over wat er zou gebeuren als we de werkelijke menselijke behoeftes centraal zouden zetten in onze planning .
http://thehumanscale.dk
maandag 3 november, 19.15 uur kunstrondleiding, 20.00 uur filmprogramma
Faces (2007) Inside Out Project
http://www.cinemadelicatessen.nl/films-66-faces.html
De documentaire Faces vertelt het inspirerende verhaal van de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007 de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. JR voorzag samen met zijn vriend Marco de omstreden Veiligheidsmuur in Israël van enorm grote portretten van Israëli en Palestijnen met hetzelfde beroep. Van de eerste fotoshoots in Palestina en Israël tot aan de activistische wildplakacties in plaatsen als Bethlehem, Tel Aviv, Hebron en Ramallah: de camera was overal bij aanwezig en volgde de gedreven fotograaf JR op de voet en legde op geestdriftige wijze de verschillende reacties vast.
Faces was eerder op het IDFA te zien.
maandag 24 november(aanvangstijd n.n.b.)
Avond met performance en korte film

Praktische werkwijze
Platform57 werkt in nauw contact met de Inside Out organisatie, die een aantal criteria heeft opgesteld waar een Inside Out project aan moet voldoen. En een aantal uitgangspunten, zoals: bewustwording (raise awareness), start een gesprek, versterk je gemeenschap, pleit voor verandering en sta voor waar je in gelooft.
Voor de verschillende projecten vragen we mensen te poseren en kort te vertellen wat hun verbintenis met het stadsdeel is. Alle foto’s komen op onze website. Je kan daar je eigen foto downloaden. Gebruik van je foto voor privégebruik is vrij van copyrights.
De foto’s worden genomen door fotograaf Johan Nieuwenhuize.

Meer over JR:
http://www.ted.com/speakers/jr
http://www.insideoutproject.net/en
https://artsy.net/artist/jr
https://artsy.net/inthestudioJR

JR bij Inside Out project op Times Square

JR bij Inside Out project op Times Square

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester