System – Hans Wilschut – Semi permanent

System as Second Skin - Hans Wilschut ©2013 Foto Johan Nieuwenhuize

De bekende Nederlandse kunstenaar Hans Wilschut maakt speciaal voor Platform57 in Den Haag de site specific installatie System As Second Skin.

Hoogwerkers
Hans Wilschut reflecteert met zijn fotowerken op meeslepende wijze op ontwikkelingen in de stedelijke omgeving. De beelden zijn spectaculaire stedelijke landschappen, gefotografeerd vanaf bijzondere standpunten. Wilschut klimt met zijn grootformaat camera in hoogwerkers, kranen en op bruggen. Regelmatig gaat dit gepaard met intensieve onderhandelingen met de plaatselijke politie of andere instanties, maar uiteindelijk bereikt hij altijd zijn doel.

Fusion
Wilschut kiest zijn onderwerpen op basis van hedendaagse stedelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in onder meer Europa, Afrika Azië en Amerika. Zo combineert het fotowerk Fusion de actieve kantooromgeving van een bankkantoor met een parkeerplaats van een tegenoverliggend kantoor waar al langere tijd geen gebruik van wordt gemaakt. Het werk zet zo op poëtische wijze de huidige bankencrisis af tegen de langdurige leegstand van kantoren.

Fotografen werken vaak in series om hun onderwerp uit te werken. Hans Wilschut ziet zijn foto’s echter als op zichzelf staande werken en niet per se als onderdeel van een serie. De werken hebben door het grote formaat en de manier van inlijsten een monumentaal karakter, waardoor de toeschouwer op haast fysieke wijze deelgenoot wordt van de getoonde onderwerpen.

Site specific installatie voor Platform57
Een recentelijke ontwikkeling in het oeuvre van Wilschut is het maken van ruimtelijke intstallaties. Speciaal voor Platform 57 ontwikkelde hij de nieuwe site specific installatie System As Second Skin.

Hiervoor plaatst hij een gigantische foto van een wirwar aan pijpen op de stenen buitenmuur van het gebouw Zuid57. De foto beslaat een groot deel van de muur waardoor de illusie wordt gewekt dat een deel van de gevel van het gebouw is weggehaald, alsof we naar een onderliggend systeem van buizen kijken.

De foto volgt de architectuur van het bijzondere gebouw van architect Sjoerd Schamhart uit 1957. Het beeld beslaat de hele wand boven de linkervleugel. De foto wordt als een dunne folie aangebracht op de muur en wordt als het ware één met de structuur van de tegelwand.

De foto is speciaal voor deze installatie gemaakt in Hong Kong, waar pijpenstelsels vaak als een organisch geheel en ongeordend aan de buitenzijde van gebouwen geplaatst zijn. Wilschut combineert zo letterlijk het veel informelere karakter van de ruimtelijke ordening in Azië met de veel strakker georganiseerde Nederlandse samenleving.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij dankzij onze projectsponsor I-Oms en bijdragen van Gemeente Den Haag en Stroom Den Haag.

 

_MG_7732©2013 Foto Johan Nieuwenhuize

 

 

Discussie gesloten.

Organisatie

Johan Nieuwenhuize, artistieke leiding
Jennefer Verbeek, zakelijke leiding
Berit Piepgras, randprogrammering
Merel Volgers, marketing en communicatie
Simone Noordermeer, educatie
Sandra Scholtes, productie
Robin van Emden, web en app

Bestuur
Paul Cornelissen - Voorzitter
Annelies Kronenberg - Secretaris
Onno Ephraim - Penningmeester